Acum aproape 6 saptamani, Sofia a intrat in lumea sunetelor.

In data de 17 aprilie, intr-o sambata, ne-am adunat – cele 3 familii ale copiilor implantati in martie – pe teren neutru, pentru momentul atat de important al activarii implantului. D-na dr audiolog Serban era deja acolo, la fel si Conf. dr Dan Gheorghe, care a participat la operatii alaturi de medicul german. Noi parintii eram foarte emotionati, nu stiam exact la ce sa ne asteptam, reactiile copiilor suint variate in astfel de cazuri, de la tresarire, incercarea de alocaliza sunetele, pana la plans.

Primul a intrat Matei, colegul nostru de „suferinta” si de camera in timpul saptamanii cat am stat internate. Sofia a slujit de mascota in timplul activarii procesorului lui Matei, care a cerut insistent sa fie si ea prezenta pentru a se putea concentra mai bine 🙂 Din fericire, au fost amandoi cuminti si astfel activarea procesorului de sunet al lui Matei a decurs foarte bine.

Dupa aceea am urmat noi, parintii Sofiei, si bineinteles, „impricinata”. Care s-a comportat bine, a dat semne ca detecteaza ceva nou in jurul ei, a cantat la toba cu mare elan si a facut din acest moment unul de care ne aducem aminte cu placere.

Ce a urmat apoi? Obisnuirea copilului cu aparatul – partea externa a implantului trebuie purtata tot timpul cat copilul este treaz – familiarizarea cu sunetele ambientale (sonerie, zgomotele facute de aparatele electrice din casa etc), familiarizarea cu vocile noastre si cu numele ei, si bineinteles logopedie intensiv, la cabinet cu d-na logoped Fotescu, si acasa, cu mine. Intre timp au mai avut loc doua reglaje ale procesorului, acum Sofia poate percepe orice sunet mai puternic de 40 decibeli, important este ca aceste sunete sa fie „decodate” de creier dupa sursa si intelesul lor, si nu ca simple zgomote. Asta este munca pe care o facem acum, sustinut, dar si in joaca, pentru a nu obosi un copil de doi ani, a carui rabdare si putere de concentrare sunt inca limitate.

Dar, suntem pe drumul cel bun, Sofia acum articuleaza corect silabele pe care le pastrase din perioada „pre-implant” (ma, ba, va, la), raspunde cand este strigata (de voci familiare), detecteaza muzica si incepe sa danseze, ne arata ca aude diverse lucruri si, in general, progreseaza conform asteptarilor.

O sa incerc sa postez mai des, pentru a pastra acest jurnal si pentru a oferi celor direct interesati informatii pe care le vor gasi poate utile.

Am atasat doua filmulete de la activarea implantului Sofiei, pentru cine este interesat!


Reclame